REZUM, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Διαβάστε το άρθρο


REZUM: Καινοτόμος θεραπεία για την Υπερπλασία του Προστάτη

REZUM, Κωνσταντίνος Μακαρούνης
REZUM, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

H θεραπεία REZUM βασίζεται στην αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας από υδρατμούς για την αφαίρεση του υπερτροφικού ιστού του προστάτη.


GET THE
INFORMATION

REZUM: Καινοτόμος θεραπεία για την Υπερπλασία του Προστάτη

Νέα προοπτική στην αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη (ΚΥΠ) προσφέρει η θεραπεία REZUM, η οποία αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική και αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών χειρουργικών μεθόδων. Ανώδυνα και αναίμακτα, χωρίς τομές βάζει τέλος σε παρενέργειες, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια.

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες άνω των 50 ετών, προκαλεί διόγκωση του προστάτη αδένα, ο οποίος περιβάλλει την ουρήθρα και δυσχεραίνει την ούρηση.

Ειδικότερα, στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η αδύναμη ροή ούρων, η συχνουρία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης και η επίσχεση ούρων. Μάλιστα, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε οξεία κατακράτηση ούρων, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές. Στο πλαίσιο αυτό, η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανδρών που πάσχουν, επηρεάζοντας τον ύπνο, την κοινωνική τους ζωή, καθώς και την ψυχική τους υγεία.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία REZUM;

Στο πλαίσιο αυτό, μια πρωτοποριακή λύση στα προβλήματα που προκαλεί η νόσος έρχεται να δώσει η θεραπεία REZUM, η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας από υδρατμούς για την αφαίρεση του υπερτροφικού ιστού του προστάτη. Συγκεκριμένα, μέσω της ουρήθρας, εισάγεται στον προστάτη μια ειδική βελόνα, η οποία διοχετεύει αποστειρωμένο ατμό σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η διαδικασία απαιτεί μόλις λίγες δόσεις υδρατμού, προκαλώντας με τη θερμοκρασία του αυτόματη νέκρωση των υπερτροφικών κυττάρων και σταδιακή συρρίκνωση του αδένα, χωρίς να επηρεάζει τους παράπλευρους ιστούς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας REZUM;

Η εν λόγω μέθοδος αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, χωρίς τις συνήθεις παρενέργειες που σχετίζονται με παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ειδικότερα, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της είναι:

Είναι ελάχιστα επεμβατική: Δεν απαιτεί τομή, με αποτέλεσμα να προκαλεί ελάχιστο πόνο, ενώ ο ασθενής αναρρώνει πολύ γρήγορα.

Διατηρεί τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα: Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους, η θεραπεία REZUM δεν επηρεάζει συνήθως τη στυτική λειτουργία ή την εκσπερμάτιση.

Είναι αποτελεσματική: Οι ασθενείς στην πλειονότητά τους βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους εντός δύο εβδομάδων

Είναι πολύ ασφαλής: Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι χαμηλός.

-Βάζει τέλος στα φάρμακα και τις παρενέργειές τους

-Δεν απαιτεί μόνιμο εμφύτευμα

-Δεν απαιτεί γενική αναισθησία

-Διενεργείται σε ένα σύντομο ραντεβού που διαρκεί μερικές ώρες.  

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για θεραπεία REZUM;

Η θεραπεία REZUM είναι κατάλληλη για άνδρες άνω των 50 ετών με μέτρια έως σοβαρή ΚΥΠ, οι οποίοι:

-Επιθυμούν να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση.

-Έχουν όγκο προστάτη από 30 έως 80 κυβικά εκατοστά.

-Δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης είναι ιδανική για την αντιμετώπιση του προστάτη με υπερπλασία στην κεντρική ζώνη ή και στον μέσο λοβό.  

Τι να περιμένετε μετά τη θεραπεία REZUM;

Μετά τη θεραπεία μπορεί να εμφανιστεί στους ασθενείς ήπιος πόνος, ερεθισμός και συχνουρία, συμπτώματα τα οποία υποχωρούν συνήθως μετά από λίγες ημέρες. Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Μετά τη διαδικασία θα χρειαστεί αντιβίωση, ενώ ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει και τη χρήση καθετήρα για μερικές ημέρες, ώστε να διευκολυνθεί η ούρηση κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που μπορεί να ενοχλήσουν τον προστάτη.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να διαπιστώνουν μείωση των συμπτωμάτων τους ήδη από τις πρώτες δύο εβδομάδες, το μάξιμουμ των αποτελεσμάτων της θεραπείας φαίνεται σε διάστημα τριών έως έξι μηνών.