HoLEP, Δρ Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Διαβάστε το άρθρο


HoLEP: Σύγχρονη Μέθοδος Αντιμετώπισης της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

HoLep για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη
HoLep για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη
HoLEP, Δρ Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Νέες τεχνικές για τη θεραπεία παθήσεων του προστάτη


GET THE
INFORMATION

HoLEP: Σύγχρονη Μέθοδος Αντιμετώπισης της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Στην αιχμή της τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης βρίσκεται η μέθοδος HoLEP (Holmium Laser Enucleation of the Prostate) για τη θεραπεία της διόγκωσης του προστάτη ή αλλιώς της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη (ΚΥΠ) , που αποτελεί συνήθη καλοήθη πάθηση των αντρών, ιδίως μετά τα 50 έτη.
Ελάχιστα επεμβατική, ασφαλής και αποτελεσματική, η εν λόγω μέθοδος κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, ενώ εφαρμόζεται από πιστοποιημένους και έμπειρους χειρουργούς και στη χώρα μας.

Διόγκωση του Προστάτη

Η διόγκωση του προστάτη προκαλείται από την καλοήθη υπερπλασία του προστατικού αδενώματος και πρόκειται για μη καρκινική διόγκωση του προστάτη αδένα, ενός μικρού οργάνου που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει, μπορεί να πιέσει την ουρήθρα και να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως:

·       Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης

·       Ασθενή ή διακεκομμένη ροή ούρων

·       Συχνουρία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυχτερινή ενούρηση)

·       Αίσθηση ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης  

Τι είναι η μέθοδος HoLEP;

Η μέθοδος HoLEP είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιεί Holmium  laser για την ανατομική εκπυρήνιση, δηλαδή την αφαίρεση του υπερπλαστικού ιστού του προστάτη, με μεγάλη ακρίβεια. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ, ενώ ενδείκνυται και για πολύ μεγάλα αδενώματα που υπερβαίνουν τα 150 γραμμάρια.  

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους, η HOLEP πραγματοποιείται μέσω της ουρήθρας, χωρίς τομή στο δέρμα, ελαχιστοποιώντας τον τραυματισμό και τον χρόνο ανάρρωσης.  

Πώς λειτουργεί η HoLEP;

Πριν από την επέμβαση HoLEP, ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία πραγματοποιείται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία, ο χειρουργός εισάγει το ειδικό κυστεοσκόπιο μέσω της ουρήθρας, το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση στον προστάτη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το Holmium laser, ο χειρουργός πραγματοποιεί εκπυρήνιση του αδενώματος προς την κύστη του ασθενούς.

Ο ιστός αυτός απομακρύνεται μέσω της ουρήθρας αφού διαλυθεί με ειδικό εργαλειο (morselator), αφήνοντας τον ασθενή με έναν καθαρό και ανοιχτό ουροποιητικό σωλήνα. Μετά τη διαδικασία, τοποθετείται ένας καθετήρας στην ουροδόχο κύστη για να απομακρυνθούν τα ούρα και να επιτραπεί η επούλωση. Συνήθως, ο καθετήρας αφαιρείται την επόμενη ημέρα.  

Ανάρρωση μετά από HOLEP

Η ανάρρωση μετά από HOLEP είναι συνήθως γρήγορη και σχετικά ανώδυνη. Οι περισσότεροι άνδρες μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη ημέρα μετά τη διαδικασία. Μπορεί να παρουσιάσετε ήπια συμπτώματα, όπως κάψιμο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα και συχνή ούρηση για λίγες ημέρες.
Αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Ο ιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για την ανάρρωση στο σπίτι, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα για την πρόληψη λοιμώξεων και τη διαχείριση του πόνου.
  • Αύξηση πρόσληψης υγρών για να διατηρηθείτε ενυδατωμένοι.
  • Αποφυγή σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης για λίγες εβδομάδες.
  • Αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης για λίγες ημέρες.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του ιατρού σας για να διασφαλίσετε μια ομαλή ανάρρωση και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.  

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου HoLEP;

Η μέθοδος HoLEP προσφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους, όπως είναι η διουρηθρική προστατεκτομή (TURP):

1.    Άριστα αποτελέσματα: Η HoLEP προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ. Οι ασθενείς συνήθως παρατηρούν άμεση βελτίωση της ροής των ούρων και μείωση των συμπτωμάτων της δυσουρίας. Επιπλέον, η μέθοδος έχει μακροχρόνια αποτελεσματικότητα, μειώνοντας την ανάγκη για μελλοντικές επεμβάσεις.

2.    Ελάχιστα επεμβατική τεχνική: Η HoLEP είναι ελάχιστα επεμβατική και δεν απαιτεί τομές, γεγονός που μειώνει τον πόνο και την ταλαιπωρία για τον ασθενή και επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης.

3.    Μειωμένη αιμορραγία: Η εξαιρετική ακρίβεια του Holmium laser συνεπάγεται ελάχιστη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτό καθιστά τη μέθοδο ασφαλή για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή πάσχουν από νόσους που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

4.    Διατήρηση της στυτικής λειτουργίας: Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, η HoLEP διατηρεί ή βελτιώνει τη στυτική λειτουργία στην πλειοψηφία των ασθενών, καθώς προστατεύει τα νεύρα και τα αγγεία που σχετίζονται με την εν λόγω λειτουργία.

5.    Ταχεία ανάρρωση: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε HoLEP συνήθως αναρρώνουν γρήγορα και μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες. Ο χρόνος νοσηλείας είναι επίσης σύντομος, καθώς πολλοί ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

6.    Ελάχιστες επιπλοκές: Οι ασθενείς βιώνουν ελάχιστο πόνο και δυσφορία μετά την επέμβαση, ενώ οι επιπλοκές, όπως η ουρολοίμωξη και τα στενώματα ουρήθρας, είναι σπάνιες.

7.    Κατάλληλη για ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα: Αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς μπορεί να εκτελεστεί και με επισκληρίδιο αναισθησία εάν χρειαστεί.

8. Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος του αδένα που μπορεί να αφαιρεθεί. Ωστόσο, η αφαίρεση μεγαλύτερου μεγέθους αδενώματος απαιτεί έμπειρο χειρουργό.    

Ποιους ασθενείς αφορά η HoLEP;

Η HOLEP αποτελεί μια ιδανική θεραπεία για άνδρες με ΚΥΠ που: ·       Έχουν μέτρια έως σοβαρή ΚΥΠ

·       Επιθυμούν μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με ταχεία ανάρρωση

·       Έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα

·       Λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα

·       Ενδιαφέρονται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας τους

Η μέθοδος HoLEP είναι μια σύγχρονη, ασφαλής και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, όπως η ελάχιστη αιμορραγία, η ταχεία ανάρρωση και τα άριστα αποτελέσματα. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ΚΥΠ, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για να συζητήσουμε, εάν η HoLEP αποτελεί την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Μπορούμε να σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για τη διαδικασία, τα οφέλη και τυχόν πιθανές επιπλοκές.