Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Θεραπείες


Θεραπεία Στυτικής Δυσλειτουργίας

Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

URO
LOGY

Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας

Το 50% των ανδρών ηλικίας 40-70 ετών θα παρουσιάσει προβλήματα στύσης, με τα αίτια να διαφέρουν αναλόγως την ηλικία, αλλά την ουρολογία να είναι έτοιμη να παράσχει λύσεις με γνωστές και καινοτόμες προσεγγίσεις για τη θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας.

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι η στυτική δυσλειτουργία στις νεότερες ηλικίες πηγάζει συνήθως από ψυχολογικά αίτια. Αντιθέτως, στους άνω των 50 το πρόβλημα έχει οργανική «ρίζα».

Πεϊκή Πρόθεση: Οριστική θεραπεία Στυτικής Δυσλειτουργίας

Τι Ονομάζουμε Πεϊκή Πρόθεση;

Η πεϊκή πρόθεση είναι η χειρουργική και οριστική λύση για τους ασθενείς που έχουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας που δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με κάποια από τις άλλες θεραπείες. Είναι μια θεραπεία που εφαρμόζεται πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα με πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης τόσο για τον άνδρα όσο και για τη σύντροφό του.

Η πεϊκή πρόθεση υποκαθιστά τα κατεστραμμένα σηραγγώδη σώματα του πέους κι έτσι η λειτουργία τους (η πλήρωση τους δηλαδή με αίμα, ώστε να διογκωθούν και να επιτευχθεί η στύση) γίνεται αυτόματα με κλειστό υδραυλικό κύκλωμα.

Η Ανατομία Του Πέους

Ανατομικά το πέος αποτελείται από τρεις κυλινδρικές δομές: δύο σηραγγώδη σώματα στην πάνω μεριά και την ουρήθρα από κάτω. Στην πραγματικότητα τα σηραγγώδη σώματα είναι ο μηχανισμός που ανυψώνεται και σκληραίνει για να βοηθήσει την ουρήθρα να εισχωρήσει στον κόλπο κατά την επαφή. Αποτελούνται συνήθως από μια κεντρική αρτηρία το καθένα η οποία περιβάλλεται από πολλά μικρά κολποειδή σχηματίζοντας έτσι μια δομή με υφή περίπου σα σφουγγάρι.

Όταν το πέος είναι σε χάλαση η ροή στην αρτηρία είναι μικρή, ενώ όταν πραγματοποιείται στύση η ροή πολλαπλασιάζεται, τα κολποειδή γεμίζουν κι έτσι το πέος διογκώνεται κι αρχίζει και σκληραίνει. Σε περίπτωση σημαντικής όμως βλάβης, είτε επειδή η αρτηρία έχει πλέον καταστραφεί είτε επειδή τα ίδια τα σηραγγώδη έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες, καμία συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία δεν μπορεί να αποδώσει.

Είδη Πεϊκών Προθέσεων

Οι πεϊκές προθέσεις είναι δύο ειδών:

  • οι εύκαμπτες – ημίσκληρες και οι
  • διογκούμενες  (inflatable).

Οι εύκαμπτες – ημίσκληρες είναι μια εξαιρετική και οικονομική λύση. Διαφέρουν στο ότι το πέος παραμένει έρχεται άμεσα σε στύση χωρίς να απαιτείται η ενεργοποίηση καποίου μηχανισμού.

Οι διογκούμενες μπορεί να είναι δύο ή τριών τμημάτων. Αποτελούνται από δυο κυλίνδρους που υποκαθιστούν τα σηραγγώδη σώματα κι ένα κλειστό υδραυλικό σύστημα που αποτελείται από τη βαλβίδα ενεργοποίησης και στην περίπτωση της πρόθεσης των τριών τμημάτων και από ένα ρεζερβουάρ.

Το κύριο πλεονέκτημα των διογκούμενων προθέσεων είναι η εκπληκτική τους ικανότητα να μιμούνται τη στύση, χωρίς να φαίνονται.

Πρόκληση Στύσης – Αποτελέσματα

Η ενεργοποίηση της πρόθεσης γίνεται με την πίεση της βαλβίδας που βρίσκεται ανάμεσα στους όρχεις κι έτσι υδραυλικά η πρόθεση γεμίζει κι αρχίζει να σκληραίνει. Η σκληρότητα είναι 100% και η διάρκεια της στύσης πρακτικά απεριόριστη. Για να επέλθει χάλαση πρέπει ο ασθενής να ξαναπιέσει τη βαλβίδα για να αντιστραφεί η ροή του υγρού και να αδειάσει την πρόθεση.

Η πεϊκή πρόθεση είναι μια εξαιρετική λύση για όσους άνδρες έχουν στυτική δυσλειτουργία που δεν ανταποκρίνεται σε άλλη θεραπεία.

Τοποθέτηση – Διαδικασία

Η τοποθέτηση όλων των τύπων πρόθεσης γίνεται με μικρή τομή κάτω από το πέος η οποία επουλώνεται και συνήθως δε διακρίνεται μετά από λίγο καιρό. Στην περίπτωση πεϊκής πρόθεσης τριών τμημάτων το ρεζερβουάρ τοποθετείται λίγο ψηλότερα, πίσω από το κοιλιακό τοίχωμα.

Η επέμβαση αν και ειδική απαιτεί παραμονή μιας μέρας μόνο στο νοσοκομείο.

Η καινοτόμος θεραπεία αναγεννητικής ιατρικής για τη θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας

Μια σειρά κλινικών μελετών που έχουν λάβει χώρα σε ανθρώπους φάνηκε ότι οι νέες, προωθημένες, ενέσιμες θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής,  βελτιώνουν τα στοιχεία των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, οι οποίοι οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία.

Διεθνείς μελέτες που έγιναν σε σεξουαλικά ενεργούς ασθενείς με ήπια και μέτρια Στυτική Δυσλειτουργία απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Στις περισσότερες έρευνες οι ασθενείς αξιολογούνταν κάθε μήνα, τρίμηνο και εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Στους έξι μήνες το 69% των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα πέτυχε τις Ελάχιστη Κλινικά Σημαντική Διαφορά  (Minimal Clinically Important Differences), το οποίο σημαίνει ότι διαπίστωσε θετικά αποτελέσματα.

Γενικά στην αναγεννητική ιατρική η διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ιστών ξεκινά, όταν τα αιμοπετάλια και τα βιοενεργά στοιχεία που περιέχουν διοχετεύονται στους ιστούς. Ειδικότερα, τα αιμοπετάλια συνδράμουν ενεργά την αναγέννηση των ιστών, την αγγείωση και την επούλωση, επιδιορθώνοντας εν τέλει τους ιστούς.

Συγκεκριμένα, η θεραπεία αυτή περιέχει τέσσερις φορές πιο πυκνά αιμοπετάλια σε σχέση με την πυκνότητα εκείνων στον φυσιολογικό ορό αίματος, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα βιοενεργά συστατικά που απελευθερώνονται είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες. Όλοι αυτοί σσυμβάλλουν καταλυτικά στη βελτίωση της Στυτικής Δυσλειτουργίας σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς.

Πώς χορηγείται η θεραπεία

Το υλικό παρασκευάζεται με φυγοκέντρηση δείγματος αίματος από τον ίδιο τον ασθενή και στη συνέχεια εγχύεται, σε ισόποσες δόσεις, μέσω ενός αριθμού σημείων στο πέος.

Η διαδικασία έγχυσης είναι σύντομη. Τόσο πριν από αυτή όσο και μετά, απαγορεύεται για ένα διάστημα επτά έως 14 ημερών η λήψη φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, διότι υπάρχει η πιθανότητα αναστολής της ευεργετικής δράσης των αιμοπεταλίων, καθώς επίσης και της πρόκλησης τοπικής αιμορραγίας ή ακόμη και της δημιουργίας εκχυμώσεων ή αιματώματος.

Παράλληλα, γίνεται ισχυρή σύσταση στον ασθενή να διακόψει την  κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα κατά το διάστημα στο οποίο υποβάλλεται στη θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής επιστρέφει κατευθείαν στην καθημερινότητά του μετά την έγχυση και το μόνο που μπορεί να νιώσει είναι ένας ήπιος πόνος και μια μικρής έκτασης εκχύμωση γύρω από τα σημεία της έγχυσης.

Ασφάλεια και Αποτελεσματικότητα

Στα θετικά της θεραπείας συγκαταλέγεται η αποφυγή του ενδεχόμενου απόρριψης του ιστού, όπως επίσης και η ανοσοκαταστολή.

Οι μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα δείχνουν, ότι πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία με μηδαμινές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη θεραπεία, με συχνότερη την εκχύμωση στο πέος, όπως αναφέρει το 40% των ασθενών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία.

Στα αξιοσημείωτα ευρήματα είναι, ότι κανείς από τους ασθενείς δεν εμφάνισε επιδείνωση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πρακτικά η ενδοσυραγγώδης θεραπεία αποδεικνύεται βραχυπρόθεσμα ασφαλής και αποτελεσματική, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ήπιας και μέτριας Στυτικής Δυσλειτουργίας

Η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει τη εν λόγω θεραπεία ως εν δυνάμει υποσχόμενη σε συνδυασμό πάντα με το ιατρικό οπλοστάσιο του ουρολόγου για την αντιμετώπιση της Στυτικής Δυσλειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συνεχίζουν να διενεργούν μελέτες, ώστε να εξαχθούν πιο στιβαρά και λεπτομερή συμπεράσματα.

Κρουστικά κύματα

Τα κρουστικά κύματα είναι γνωστή και απλή μέθοδος, η οποία αξιοποιεί θεραπευτικά τους γνωστούς σε όλους μας υπερήχους για τη θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας. Ο Ουρολόγος εφαρμόζει την κεφαλή του μηχανήματος στο πέος και ξεκινάει η εκπομπή των κρουστικών κυμάτων, τα οποία φυσικά δεν προξενούν καμία όχληση στον εξεταζόμενο. Ο ουρολόγος μετακινεί την κεφαλή του μηχανήματος σε διάφορα σημεία του πέους, προκειμένου να «βομβαρδιστεί» με κύματα ολόκληρη η επιφάνειά του.

Η εξέταση διαρκεί, περίπου, 30 λεπτά και αμέσως μετά ο εξεταζόμενος επιστρέφει στο σπίτι του, όπως ακριβώς ήταν πριν την επίσκεψη στον ουρολόγο.

Τα κρουστικά κύματα απαντούν, πρωτίστως, στην αγγειακή στυτική δυσλειτουργία, παρότι δύναται να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις της στυτικής δυσλειτουργίας.

Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Το 50% των ανδρών ηλικίας 40-70 ετών θα παρουσιάσει στυτική δυλειτουργία, με τα αίτια να διαφέρουν αναλόγως την ηλικία.