Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη

Θεραπείες


Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη

Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη, Δρ Κωνσταντίνος Μακαρούνης

URO
LOGY

Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη (HoLEP, Rezum, turis)

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη εμφανίζεται σε μια μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού, καθώς τέσσερις στους δέκα άνδρες εκδηλώνουν συμπτώματα μετά την ηλικία των 50.

Ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ορίζεται η αύξηση του αδένα, η οποία παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Εντοπίζεται συχνότερα σε άντρες που πάσχουν από παχυσαρκία ή και κάποιο μεταβολικό σύνδρομο, κάνουν καθιστική ζωή, έχουν οικογενειακό ιστορικό και προβλήματα στύσης.

Η διόγκωση του προστάτη προκαλεί διαταραχές στην ούρηση, καθώς συμπιέζει κυκλικά το τοίχωμα της ουρήθρας και την κύστη προς τα πάνω.

Τι συμπτώματα εκδηλώνονται στην υπερπλασία του προστάτη

Τα συμπτώματα των διαταραχών της ούρησης διακρίνονται σε εκείνα που αφορούν την αποθήκευση των ούρων στην κύστη και σε εκείνα που αφορούν την αποβολή τους από την κύστη.

Τα συμπτώματα κατά την αποθήκευση είναι:

– Συχνοουρία

– Νυκτουρία

– Επιτακτική ούρηση, όταν είναι επιτακτική η ανάγκη

– Ακράτεια από έπειξη, όταν ο ασθενής δεν προλαβαίνει να μεταβεί στην τουαλέτα

Τα συμπτώματα σχετικά με την αποβολή των ούρων είναι:

– Μειωμένη ακτίνα ούρων

– Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης

– Διακοπτόμενη ούρηση

– Απώλεια σταγόνων ούρων μετά το τέλος της ούρησης

– Αίσθημα ότι η κύστη δεν άδειασε τελείως

– Επίσχεση ούρων, δηλαδή πλήρης αδυναμία διούρησης

Πέρα από τα παραπάνω, η υπερπλασία του προστάτη μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στην κύστη, ιδίως κατά την ούρηση, καθώς επίσης και με αιματουρία.

Πώς θεραπεύεται η υπερπλασία του προστάτη

Η ουρολογία έχει κάνει «άλματα» στις θεραπεία υπερπλασίας προστάτη με αποτελεσματικές και ανώδυνες τεχνικές, όπως η HoLEP, η Rezum και η TURis.

HoLEP

Η θεραπεία υπερπλασίας προστάτη Holmium Laser είναι μια ασφαλής τεχνική διουρηθρικής προστατεκτομής, που εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα με ελάχιστη επεμβατικότητα. Η HoLEP επιτυγχάνει εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και στη συνέχεια αφαιρείται με τη χρήση ειδικού εργαλείου.

Η συγκεκριμένη τεχνική συνιστάται και στην περίπτωση μεγάλων αδενωμάτων, άνω των 150 γρ., ενώ στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται η μειωμένη πιθανότητα αιμορραγιών, ο μικρότερος χειρουργικός χρόνος και η ταχύτερη ανάρρωση και επαναφορά του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Στο ίδιο πλαίσιο εφαρμόζεται και η τεχνική Low Power HoLEP, δηλαδή η διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser χαμηλότερης έντασης, που πάει την τεχνική HoLEP ένα βήμα πιο μπροστά. Η Low Power HoLEP είναι ακόμη λιγότερο επεμβατική και το ίδιο αποτελεσματική σε σχέση με την HoLEP, ενώ περιορίζει τα ερεθιστικά φαινόμενα, παρέχοντας ταχύτερη ανάρρωση και αποφυγή δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως το τσούξιμο και η συχνοουρία.

TURis

H διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό με παράλληλη εξάχνωση σε πλάσμα, η λεγόμενη TURis, αποτελεί ακόμα μία σύγχρονη μέθοδο για τη θεραπεία υπερπλασίας προστάτη.

Η TURis μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, ενώ εξασφαλίζει λιγότερες αιμορραγίες, μειωμένο χειρουργικό χρόνο και ταχύτερη αφαίρεση του καθετήρα, ακόμη και την επόμενη ημέρα. Επίσης, δεν κάνει παρεμβολή σε βηματοδότες και μπορεί να αντιμετωπίσει τα πολύ μεγάλα αδενώματα.

Πέρα από τα παραπάνω, με την TURis απαλείφεται ο κίνδυνος εκδήλωσης του συνδρόμου απορρόφησης με δηλητηρίαση από νερό, όπως επίσης επιταχύνεται η ανάρρωση του ασθενούς και η επαναφορά στην καθημερινότητά του.

Rezum

Επαναστατική χαρακτηρίζεται η τεχνική Rezum, που αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Η Rezum αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια που ενυπάρχει μέσα σε λίγες σταγόνες νερού, καταφέρνοντας να συρρικνώσει τον διογκωμένο προστάτη και μάλιστα χωρίς γενική αναισθησία, χωρίς τομές και δίχως να επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και την ούρηση. Η θεραπεία Rezum ενδείκνυται για άντρες άνω των 50 ετών με όγκο προστάτη από 30 έως 80 κυβικά εκατοστά. Παράλληλα, η εν λόγω τεχνική προκρίνεται για την υπερπλασία του προστάτη που εντοπίζεται στην κεντρική ζώνη ή και στον μέσο λοβό.

Η Rezum είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, διότι επικεντρώνεται στην υπερπλασία, νεκρώνει τα κύτταρα που πάσχουν και αφήνει άθικτους τους παρακείμενους ιστούς. Οι ασθενείς αναφέρουν μετά από δύο εβδομάδες ότι τα συμπτώματά τους υποχωρούν.

Σημαντικό πλεονέκτημα της Rezum είναι ότι μετά την εφαρμογή της, ο ασθενής δεν χρειάζεται να λάβει φαρμακευτική αγωγή, αποφεύγοντας έτσι τις παρενέργειές τους, όπως η στυτική δυσλειτουργία.

Επίσης, η απουσία γενικής αναισθησίας και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται εμφύτευμα μεταφράζονται σε άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη, Δρ Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη εμφανίζεται σε μια μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού, καθώς τέσσερις στους δέκα άνδρες εκδηλώνουν συμπτώματα μετά την ηλικία των 50.ίο