Διαταραχές στύσης, Μακαρούνης Ουρολόγος

Πάθηση


Διαταραχές Στύσης

Διαταραχές στύσης, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

URO
LOGY

Διαταραχές στύσης

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η κατάσταση στην οποία ο άνδρας δεν μπορεί να βρεθεί σε στύση ή κι αν βρεθεί, δεν μπορεί να την διατηρήσει για να επιτευχθεί η σεξουαλική επαφή. Για να φτάσει σε σημείο ο γιατρός να διαγνώσει στυτική δυσλειτουργία, είναι σημαντικό η αδυναμία στύσης να μην εμφανίζεται ως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά τα συμπτώματα να υπάρχουν για 3 μήνες τουλάχιστον.

Όπως είναι λογικό, οι διαταραχές στύσης είναι αλληλένδετες με την ηλικία. Κάτω των 40 ετών το πρόβλημα εκδηλώνεται σε 1 στους 20 άνδρες, ενώ σε ηλικίες γύρω στα 60 έτη προβλήματα έχουν 1 στους 5. Το ποσοστά αυξάνονται με δραματικό ρυθμό αν οι άνδρες έχουν διαβήτη ή αγγειακά προβλήματα.

Αιτίες Στυτικής Δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές του ανδρικού πληθυσμού με ποικίλα αίτια ψυχολογικής και σωματικής φύσεως.

Οργανικά Αίτια

Στα οργανικά αίτια θα μπορούσαμε να κατονομάσουμε πολλές παθήσεις και καταστάσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την στυτική δυσλειτουργία. Τα πιο συχνά είναι οι διαταραχές ύπνου, η αθηροσκλήρωση, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιολογικές παθήσεις, η νόσος Peyronie, οι νευρικές βλάβες, κάποιος τραυματισμός στο πέος και η υπερπλασία προστάτη.

Lifestyle & Ψυχολογικά Αίτια

Τα τελευταία χρόνια το στρες (ψυχογενής) και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις έχουν αντίκτυπο σε πολλές καταστάσεις υγείας. Μία από αυτές είναι και η σεξουαλική μας δραστηριότητα, με την στυτική δυσλειτουργία να κάνει συχνά την εμφάνισή της. Παράλληλα με το άγχος και το στρες, αρνητικά επιδρούν κυρίως η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών, οι παρενέργειες φαρμάκων και η κατάθλιψη.

Διαταραχές στύσης, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Κάτω των 40 ετών το πρόβλημα εκδηλώνεται σε 1 στους 20 άνδρες, ενώ σε ηλικίες γύρω στα 60 έτη προβλήματα έχουν 1 στους 5.