Καρκίνος του προστάτη

Πάθηση


Καρκίνος Προστάτη

Καρκίνος προστάτη, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

URO
LOGY

Καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος προστάτη είναι ο συνηθέστερος ανδρικός καρκίνος. Εντοπίζεται στον προστατικό αδένα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό κομμάτι του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, αφού είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του γαλακτώδους υγρού που εμπλουτίζει το σπέρμα σε ποσοστό 20-30%.

Ο καρκίνος προστάτη είναι μια σιωπηλή νόσος στα πρώτα της στάδια, καθώς στην πλειονότητα των περιστατικών δεν εμφανίζει συμπτώματα, παρά μόνο όταν έχει εξελιχθεί αρκετά. Συνήθως εντοπίζεται στην περιφερική ζώνη του προστάτη, ενώ όσο εξελίσσεται, υπάρχει το ενδεχόμενο επέκτασής του σε παράπλευρα όργανα, όπως είναι για παράδειγμα οι σπερματοδόχες κύστες.

Πρόκειται για μια πάθηση ιάσιμη, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως, γι’ αυτό και ο προληπτικός έλεγχος είναι καταλυτικός για την αποτελεσματική και πλήρη αντιμετώπισή της. Άλλωστε, παρόλο που θεωρείται μια νόσος που αναπτύσσεται αργά, μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή του άντρα.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών βαίνουν βελτιούμενα, αφού οι άνδρες εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τον συστηματικό, προληπτικό έλεγχο, ενώ και οι θεραπευτικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το οικογενειακό ιστορικό είναι οι κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να προλειάνουν το έδαφος για την εκδήλωση της πάθησης, ενώ την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να πυροδοτήσουν σε μικρότερο βαθμό η διατροφή, το περιβάλλον του ασθενούς, αλλά και ο τρόπος ζωής του. Σε κάθε περίπτωση μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της νόσου. 

Καρκίνος προστάτη και συμπτώματα

Τα βασικότερα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, όταν πλέον αυτά αρχίσουν να εκδηλώνονται σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου, είναι  η δυσκολία στην ούρηση, από αδυναμία ούρησης μέχρι διακοπτόμενη ροή ούρων, η επιτακτική ανάγκη για ούρηση, η συχνουρία κυρίως το βράδυ, η ατελής κένωση της κύστης, η εμφάνιση αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα, η δυσφορία κατά την ούρηση και η επώδυνη εκσπερμάτιση.

Επίσης, πέραν των διαταραχών στην ούρηση, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης. Συχνά τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, επειδή είναι κοινά με άλλες, λιγότερο σοβαρές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να μην τυγχάνουν της απαιτούμενης προσοχής του ασθενούς, με συνέπεια να καθυστερεί η διάγνωση, άρα και η αντιμετώπιση της νόσου.

Προληπτικός έλεγχος και θεραπεία

Κομβικό σημείο για τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη είναι ο προληπτικός, συστηματικός έλεγχος, ο οποίος πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών, πέραν των περιπτώσεων όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της πάθησης, οπότε οι απαραίτητες εξετάσεις πρέπει να εκκινούν δέκα χρόνια νωρίτερα.

Ο συστηματικός έλεγχος περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση του προστάτη μία φορά ετησίως και την ειδική εξέταση αίματος που μετρά το ειδικό προστατικό αντιγόνο PSA κάθε τρία έτη και μετά τα 60 κάθε δύο. Αν και το PSA είναι σημαντικός δείκτης για τη διάγνωση, η αύξησή του δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε καρκίνο του προστάτη, αφού μπορεί να προκληθεί και από άλλες παθήσεις του προστατικού αδένα.

Με αυτό το δεδομένο κατά νου η οριστική διάγνωση του καρκίνου του προστάτη πραγματοποιείται με βιοψία, που συνδυάζεται με διορθικό υπερηχογράφημα.

Η ριζική προστατεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και μπορεί να διενεργηθεί με ανοιχτό χειρουργείο, λαπαροσκοπικά,αλλά και ρομποτικά με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci. Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρούνται ο προστάτης, οι σπερματοδόχες κύστες, η προστατική ουρήθρα και οι επιχώριοι λεμφαδένες.

Τα τελευταία χρόνια όμως μια νέα επαναστατική εξέλιξη στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη κερδίζει έδαφος. Πρόκειται για την τεχνολογία Robotic HIFU Focal One, η οποία εξασφαλίζει όλα τα οφέλη των προηγούμενων μεθόδων, αλλά ταυτόχρονα μειώνει δραστικά το ενδεχόμενο επιπλοκών όπως η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία.

Ο συστηματικός έλεγχος του προστάτη πρέπει να μπει στη ζωή κάθε άντρα μετά τα 50, ώστε πιθανές κακοήθειες να εντοπίζονται εγκαίρως, προτού εκδηλωθούν συμπτώματα, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ήδη εξελιχθεί αρκετά.

Καρκίνος προστάτη, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Είναι ο συνηθέστερος ανδρικός καρκίνος και είναι ιάσιμος, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως, δεδομένου ότι στα πρώτα στάδιά του δεν εμφανίζει συμπτώματα, τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιστατικών.