Πάθηση
Λιθίαση
URO
LOGY
Λιθίαση Ουροποιητικού Συστήματος
Τα είδη των λίθων (πέτρας) είναι πολλά: ασβεστίου, ουρικού, κυστίνης και πολλές άλλες παραλλαγές ανάλογα με τις προσμείξεις που έχουν (πχ οξαλικό ασβέστιο). Η λιθίαση του ουροποιητικού μπορεί να εμφανίζεται σε όλο το ουροποιητικό σύστημα, συχνότερα όμως την εντοπίζουμε στον νεφρό ή τον ουρητήρα και λιγότερο συχνά στην ουροδόχο κύστη ενώ είναι σπάνια στην ουρήθρα.
Διάγνωση
Η διάγνωση θα γίνει κυρίως με απεικονιστικές εξετάσεις. Οι απλές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία ΝΟΚ και το υπερηχογράφημα μπορεί να θέσουν τη διάγνωση, συχνά όμως δεν αρκούν. Η μέθοδος εκλογής είναι η αξονική πυελογραφία που θα μας δώσει ένα σύνολο πληροφοριών όπως θέση και μέγεθος του λίθου αλλά και σημαντικές πληροφορίες για την ανατομία του ουροποιητικού που είναι συχνά καθοριστικές για το ποια θεραπεία θα επιλεχθεί.
Σε περιπτώσεις που η λιθίαση υποτροπιάζει θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε μεταβολικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος λόγος που ο οργανισμός του παράγει συνεχώς λίθους. Αλλιώς για ένα ή για πολύ αραιά επεισόδια λιθίασης ο μεταβολικός έλεγχος δε συστήνεται γιατί είναι συνήθως αρνητικός.
Συμπτώματα Λιθίασης
Τα συμπτώματα που προκαλεί εξαρτώνται από τη θέση του λίθου (πέτρας). Αν δε φράζει τη ροή των ούρων μπορεί να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα ή ίσως περιστασιακά ένα αίσθημα βάρους ή ακαθόριστης ενόχλησης.
Επίσης μπορεί να εμφανίζεται αιματουρία είτε μακροσκοπική ή συχνότερα μικροσκοπική. Αν όμως ο λίθος φράζει τη ροή των ούρων, επειδή ακριβώς τα ούρα που παράγονται από το νεφρό δεν μπορούν πλέον να κατέβουν στην ουροδόχο κύστη, συσσωρεύονται στο ουροποιητικό σύστημα πίσω από το λίθο.
Προοδευτικά το τμήμα αυτό αρχίζει και διογκώνεται και η διάταση αυτή προκαλεί έναν πάρα πολύ έντονο πόνο γνωστό ως κολικό. Ο κολικός του νεφρού τυπικά εντοπίζεται χαμηλά στα πλευρά ενός άνδρα στο πίσω μέρος αν και μπορεί να αντανακλά και μπροστά στην κοιλιά.
Πολλά άλλα συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν όπως συχνουρία, επιτακτικότητα ή και εκτός του ουροποιητικού όπως ναυτία, έμετος και σε περίπτωση που υπάρχουν μικρόβια μπορεί να εμφανιστεί υψηλός πυρετός ή και σηψαιμία.
Θεραπεία
Η θεραπεία της λιθίασης του ουροποιητικού μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική. Σε περιπτώσεις μικρών λίθων συχνά δεν απαιτείται θεραπεία. Οι λίθοι αυτοί αποβάλλονται αυτόματα χωρίς άλλη παρέμβαση, μπορεί όμως μέχρι να αποβληθούν να προκαλούν συμπτώματα ή και πόνο.
Οι θεραπείες συνοψίζονται ως εξής:
- Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία
- Εξωσωματική Λιθοτριψία
- Ενδοσκοπικές Μέθοδοι
- Ουρητηρικό Stent (Pig Tail)
Η λιθίαση του ουροποιητικού μπορεί να εμφανίζεται σε όλο το ουροποιητικό σύστημα, συχνότερα όμως την εντοπίζουμε στον νεφρό ή τον ουρητήρα και λιγότερο συχνά στην ουροδόχο κύστη ενώ είναι σπάνια στην ουρήθρα.