Καρκίνος νεφρού

Πάθηση


Καρκίνος Νεφρών

Καρκίνος νεφρών, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

URO
LOGY

Καρκίνος νεφρών

Ο καρκίνος νεφρών είναι ένας από τους 10 πιο κοινούς καρκίνους του ενήλικου πληθυσμού και αντιστοιχεί περίπου στο 2% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου. Είναι μάλιστα η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, που τα τελευταία χρόνια βαίνει αυξανόμενη διεθνώς. Αν και κοινή κακοήθεια, ο καρκίνος των νεφρών δεν εντάσσεται στην κατηγορία των επιθετικών καρκίνων.

Συνήθως αφορά ανθρώπους ηλικιών μεταξύ 50 και 70 ετών, με μια μικρή προτίμηση στους άντρες, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται ως καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων ή αδενοκαρκίνωμα.

Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα του καρκίνου των νεφρών

Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προλειάνουν το έδαφος για την εμφάνιση του καρκίνου των νεφρών είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν έχει ελεγχθεί, η υπερβολική κατανάλωση ζωϊκού λίπους και το οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης, ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των νεφρών. Πάντως, είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω παράγοντες και παρά ταύτα εμφανίζεται καρκίνος των νεφρών ή υφίστανται οι παράγοντες αυτοί και η νόσος δεν κάνει την εμφάνισή της.

Το σύμπτωμα που έχει ταυτιστεί με τον καρκίνο των νεφρών και μάλιστα όταν αυτός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο είναι το αίμα στα ούρα. Το αίμα μπορεί να είναι ζωηρού χρώματος ή και πιο σκούρο, ανάλογα με την ένταση της αιμορραγίας, ενώ ενδέχεται να εντοπίζεται μόνο μικροσκοπικά. Το σύμπτωμα αυτό πρέπει να στείλει τον ασθενή άμεσα στον ειδικό ουρολόγο.

Σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου των νεφρών είναι και ο πόνος στην πλάτη ή στα πλευρά, επίσης ένδειξη προχωρημένης κακοήθειας, που προκύπτει καθώς οι όγκοι πιέζουν την γύρω περιοχή. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που ο ασθενής υποβάλλεται σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ή αξονική ή μαγνητική τομογραφία, επειδή έχει πόνους στην πλάτη και τελικά εντοπίζεται καρκίνος στα νεφρά. Επίσης, ο εντοπισμός μας ψηλαφητής μάζας στην κοιλιά είναι ανησυχητικό σημάδι.

Μεταξύ των συμπτωμάτων του καρκίνου των νεφρών περιλαμβάνεται και η ανεξήγητη απώλεια βάρους, καθώς τα νεφρά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον μεταβολισμό των τροφών και την πέψη, η οποία όμως μπορεί να συνδέεται και με μια σειρά άλλων ασθενειών, αλλά και το αίσθημα μόνιμης κούρασης και αδυναμίας, που, αν και κοινό και σε άλλες παθήσεις, συνδυαζόμενο με τα ανωτέρω μπορεί να δείξει καρκίνο των νεφρών.

Ο καρκίνος των νεφρών όμως μπορεί να επηρεάσει και τους αιματολογικούς δείκτες, παραπέμποντας σε εικόνα αναιμίας ή διαταραγμένους ηλεκτρολύτες.

Καρκίνος νεφρών, διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση του καρκίνου των νεφρών, αφού πρώτα διενεργηθούν γενική ούρων και εξέταση αίματος, γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις και συγκεκριμένα αξονική τομογραφία, η οποία επικεντρώνεται στην κοιλία και τον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο.

Η συγκεκριμένη εξέταση εμφανίζει μεγάλη ευαισθησία και προσφέρει υψηλή ευκρίνεια των βλαβών που έχει προκαλέσει η νόσος, ενώ, πέραν της διάγνωσης, βοηθά και στη σταδιοποίηση της νόσου, που θα καθορίσει και τον τύπο της θεραπευτικής προσέγγισης.

Τα χαρακτηριστικά αυτά της αξονικής τομογραφίας καθιστούν τη βιοψία συνήθως περιττή για την τεκμηρίωση του αποτελέσματος της απεικονιστικής εξέτασης. Η βιοψία πραγματοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα της αξονικής.

Για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών επιλέγεται η χειρουργική οδός. Η μέθοδος που προκρίνεται είναι η νεφρεκτομή, που μπορεί να αφορά την αφαίρεση του όγκου και τη μερική εκτομή του νεφρού ή να αφορά την πλήρη αφαίρεση του νεφρού (ριζική νεφρεκτομή).

Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι η πρόληψη, που αυξάνει την πιθανότητα ίασης, εφόσον η νόσος εντοπιστεί εγκαίρως. Σε γενικές γραμμές πάντως η πρόγνωση είναι θετική, ακόμα και σε πιο προχωρημένα στάδια, αφού ο καρκίνος νεφρών δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα.

Καρκίνος νεφρών, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Ο καρκίνος των νεφρών είναι ένας από τους 10 πιο κοινούς καρκίνους του ενήλικου πληθυσμού και αντιστοιχεί περίπου στο 2% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου.