Φλεγμονές ουροδόχου κύστης

Πάθηση


Φλεγμονές Κύστης

Φλεγμονές ουροδόχου κύστης, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

URO
LOGY

Φλεγμονές ουροδόχου κύστης

Οι φλεγμονές ουροδόχου κύστης ή αλλιώς κυστίτιδες είναι μια συχνή ουρολογική πάθηση κυρίως στις γυναίκες. Οφείλονται συνήθως σε μικροοργανισμούς, υπάρχουν όμως και μη βακτηριακές κυστίτιδες με άλλα αίτια, όπως είναι τα φάρμακα ή η ακτινοβολία.

Η μεγαλύτερή τους συχνότητα στις γυναίκες οφείλεται στην ανατομία της γυναικείας ουρήθρας που είναι μικρότερη από την αντρική και γειτνιάζει με τον κόλπο. Έτσι, είναι ευκολότερο να εισέλθουν μικρόβια και να προκαλέσουν φλεγμονές. Επίσης, οι ορμονικές και άλλες αλλαγές στο περιβάλλον του κόλπου όταν ξεκινά η κλιμακτήριος ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.  

Οι φλεγμονές ουροδόχου κύστης διακρίνονται σε μικροβιακές και μη μικροβιακές. Στις μη μικροβιακές περιλαμβάνονται η φαρμακευτική και η χημική, που οφείλονται σε φάρμακα, η μετακτινική, που προκύπτει μετά από ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του προστάτη, του ορθού και των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η διάμεσος κυστίτιδα, με άγνωστη αιτιολογία, η κυστίτιδα που οφείλεται σε παθήσεις άλλων οργάνων, όπως πχ ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και η κυστίτιδα που οφείλεται σε ξένα σώματα.

Παράγοντες κινδύνου για τις φλεγμονές ουροδόχου κύστης, πέραν των ανατομικών και των φαρμακευτικών, είναι η κύηση, η χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων, όπως είναι τα διαφράγματα, το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, η θεραπεία για νεοπλασίες, αλλά και η μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα.

Συμπτώματα και τύποι κυστίτιδας

Μια κυστίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με επιτακτική ανάγκη ούρησης, με αίσθηση καύσου κατά την ούρηση, με συχνουρία και αποβολή μικρής ποσότητας ούρων, με πόνο πάνω από την ηβική περιοχή, αλλά και με βάρος στο περιναίο. Επίσης, μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται τα δύσοσμα ούρα, η αιματουρία και ο χαμηλός πυρετός.

Μια κυστίτιδα μπορεί να είναι οξεία, με βασικό αίτιο τη μόλυνση από μικρόβια που έχουν προέλευση από τον γαστρεντερικό σωλήνα και συνήθη συμπτώματα τον καύσο κατά την ούρηση, τη συχνουρία και την επιτακτική ανάγκη για ούρηση, αλλά και χρόνια, όταν η μόλυνση επιμένει ή υποτροπιάζει.

Στη μεν πρώτη περίπτωση της χρόνιας κυστίτιδας το μικρόβιο που προκάλεσε τη φλεγμονή δεν αντιμετωπίστηκε με τη θεραπεία, άρα πρέπει να διερευνηθεί το αίτιο για την επιμονή αυτή, το οποίο είναι ενδεχομένως προδιαθεσικό, ενώ στη δεύτερη ένα νέο μικρόβιο έχει κάνει πιθανότατα την εμφάνισή του και επαναμολύνει την ουροδόχο κύστη. 

Η χρόνια κυστίτιδα μπορεί να συντηρείται από κάποιο γενετικό παράγοντα, όπως είναι για παράδειγμα μια στένωση στην ουρήθρα, αλλά και από χρόνιες παθήσεις, ενώ συχνά μπορεί να οφείλεται και σε φλεγμονές γειτονικών οργάνων. Στις περιόδους έξαρσής της μοιράζεται τα συμπτώματα με την οξεία κυστίτιδα.

Μια ιδιαίτερη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης είναι η διάμεσος κυστίτιδα. Εκδηλώνεται με συχνουρία, πόνο στην ούρηση και επιτακτική ανάγκη ούρησης. Δεν είναι μικροβιακή, ενώ η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες, στις οποίες μάλιστα επιδεινώνεται κατά τη σεξουαλική επαφή και την έμμηνο ρήση.

Φλεγμονές ουροδόχου κύστης, διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση μιας κυστίτιδας απαιτεί εργαστηριακές και ακτινολογικές εξετάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η γενική ούρων και η καλλιέργεια ούρων, το υπερηχογράφημα των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του προστάτη στους άνδρες, αλλά και των νεφρών κύστης, η κυστεοσκόπηση και η ακτινογραφία νεφρών, ουρητήρων και κύστης. Η θεραπεία για τις φλεγμονές της κύστης εξαρτάται από το αίτιο που τις προκαλεί. Έτσι, μια μικροβιακή κυστίτιδα θα αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, αφού προσδιοριστεί το μικρόβιο που την προκαλεί.

Η αντιμετώπιση της διάμεσης κυστίτιδας είναι δυσκολότερη κι αυτό γιατί η αιτιολογία της δεν είναι σαφής, οπότε ο ουρολόγος θα κινηθεί βάσει των συμπτωμάτων της. Η φαρμακευτική αγωγή έχει στόχο την ανακούφισή τους, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί διάταση της ουροδόχου κύστης. Οι υπόλοιπες κυστίτιδες αντιμετωπίζονται κατά βάση με φαρμακευτική αγωγή, η οποία προσαρμόζεται στο αίτιο που της προκαλεί.

Φλεγμονές ουροδόχου κύστης, Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Αποτελούν μια συχνή ουρολογική πάθηση, κυρίως στις γυναίκες, και οφείλονται συνήθως σε μικροοργανισμούς. Υπάρχουν όμως και φλεγμονές με άλλες αιτίες, όπως τα φάρμακα ή η ακτινοβολία.